top of page

Focus in 5 stappen

Heb jij ook moeite om gefocust aan een concentratie klus te werken? Word je continu afgeleid door mail, collega’s en telefoon? In dit artikel geef ik jou mijn tips voor focus in 5 stappen.


Je kan jezelf in 10 minuten volledig focussen!

Focus

Tips focus in 5 stappen

1. Schrijf je hoofd leeg

Als er steeds allerlei zaken zich in jouw hoofd afspelen, blijf je afgeleid. Schrijf je hoofd leeg. Gewoon alles wat in je opkomt opschrijven.


2. Kies jouw prioriteiten

De lijst die je net hebt gemaakt wil je het liefst direct en zo snel mogelijk afwerken. Dat is niet realistisch. Waarschijnlijk omdat de lijst gewoon te lang is, maar je kan ook niet een hele dag geconcentreerd werken. Op een gegeven moment is de concentratie gewoon op.


Kies maximaal 3 taken die je deze dag in ieder geval af wilt hebben. Wat er ook gebeurt deze dag, deze taken wil jij af hebben. Hierop ga jij je vandaag focussen. Als je deze af hebt mag je pas andere taken oppakken.


3. Plannen!

Blok tijd in jouw agenda voor deze taken.

De meeste mensen zijn ochtendmensen, het energieniveau in de ochtend is vaak het hoogst, plan 2 uur tijd voor deze taken in de ochtend in jouw agenda.


2 uur lijkt niet veel, maar als jij zonder afleiding 2 uur geconcentreerd kan werken, dan doe je veel meer dan dat je deze klus uitsmeert over de hele werkdag.


4. Geen afleidingen!

Zet je telefoon op stil, zet de notificaties in mail en agenda uit (of sluit het programma gewoon af), vergeet niet MS Teams op de status offline te zetten. Laat jouw collega’s weten dat je niet gestoord wilt worden, ook niet voor een kop koffie of een spoedgeval. Alleen als er brand uitbreekt wil je geïnformeerd worden.


5. Werk met pauzes

2 uur geconcentreerd werken, kan alleen met voldoende (micro) pauzes. Werk 25 minuten aaneengesloten en neem daarna 5 minuten pauze. Check dan niet jouw telefoon en mailbox, maar ga even staan en drink een kopje koffie, thee of water. Gun jouw brein even rust.

Na 4 micro pauzes is jouw 2 uur concentratie tijd voorbij, neem dan een langere pauze. Zie ook mijn artikel 'De productiviteit van een tomaat'


Als je elke dag of voor iedere concentratie klus deze stappen doorloopt merk je dat je je beter kan focussen. Het kost jou hooguit 10 minuten, deze 10 minuten verdien je snel terug door niet jouw hele werkdag te verspillen aan onderbrekingen. Zie ook '10 minuten per dag'


Aandachtsmanagement Het gaat niet om tijd maar om aandacht

Jouw persoonlijk timemanagement plan?

Wil je echt aan de slag met jouw persoonlijk timemanagement plan, neem dan contact met mij op. Ik maak graag een plan op maat voor jou, op basis van jouw behoefte, jouw manier van werken en jouw dagindeling. En daarnaast blijf ik jou hierin een tijdje begeleiden zodat jouw nieuwe manier van werken en jouw doel wordt gehaald zonder het weer los te laten.

Comments


bottom of page