top of page

De productiviteit van een tomaat

De productiviteit van een tomaat?

Je herkent het vast. Je hebt een volle takenlijst, een aantal zaken die echt af moeten, maar jouw focus is ver te zoeken. Aan het einde van de dag ben je niets verder dan toen je de dag begon. De hele dag afgeleid door binnenkomende e-mails en minder belangrijke zaken.


Hoe kun je dit voorkomen? Deel je dag op in een aantal (concentratie) blokken. De Pomodoro-techniek kan je daarbij helpen.


De Pomodoro techniek gaat uit van een tijdsblok van 25 minuten waarin je geconcentreerd een taak afwerkt. De Pomodoro techniek is ontwikkeld door de Italiaan Francesco Cirillo. Hij gebruikte een kookwekker in de vorm van een tomaat om zijn tijdsblokken in te stellen. De productiviteit van een tomaat! En tomaten kookwekker als hulpmiddel.


Of je nu een kookwekker in de vorm van een tomaat of de wekker van jouw telefoon gebruikt, dat maakt uiteraard niet uit. Het gaat erom dat je je zelf committeert aan een periode van 25 minuten om je niet af te laten leiden.


Pauzes

Na deze 25 minuten neem je een pauze van 5 minuten. Na 4 tijdsblokken van 25 minuten met 5 minuten pauze neem je een langere pauze van een kwartier tot een half uur.

Hierdoor neemt jouw productiviteit toe! De methode dwingt je tot het nemen van pauzes. Iets wat wij best wel lastig vinden :) Zeker nu, in de tijd dat we veel thuiswerken. Regelmatig pauzes nemen zorgt ervoor dat je scherp en geconcentreerd blijft.


Taken

Je knipt jouw werk op in taken van 25 minuten. Werkzaamheden waar je meer tijd voor nodig hebt, knip je ook op in stukken van 25 minuten. Dat is in het begin best lastig maar door dit regelmatig te doen leer je dat steeds beter. Dit geeft jou ook inzicht in hoeveel tijd je nodig hebt voor een bepaalde taak. Met als gevolg dat je steeds beter leert plannen.


Toch afgeleid?

Als je in deze 25 minuten toch afgeleid raakt, er schiet je opeens iets te binnen wat je niet mag vergeten, schrijf deze dan op. Dan weet je dat je dit niet vergeet en kun je rustig door met de taak waarmee je bent begonnen.

Het helpt als je iedere ochtend begint met een 'braindump' schrijf alles op wat er in jouw brein 'ronddwaalt'. Zet daarna de belangrijkste taken op jouw takenlijst. Hiermee voorkom je dat je de hele dag wordt afgeleid door 'losse' taken waarvan je bang bent deze te vergeten. Slecht voor jouw concentratie en daarnaast wordt je daar ook nog eens (mentaal) erg moe van.


Voor iedereen?

Nee, deze methode werkt niet voor iedereen. Dit is afhankelijk van jouw energie niveau op welk moment van de dag. En afhankelijk van jouw werk. Maar als je snel afgeleid bent, dan is deze methode zeker het proberen waard!


Een 'one size, fits all' oplossing bestaat niet. Als je een voor jou op maat gemaakte oplossing wil, neem dan contact met mij op. Dan help ik jou met het inrichten van jouw werk op een effectieve manier die bij jou past.

Trainingskalender Katrien Eggens Training & Organizing

Comments


bottom of page