Ken je dat gevoel ook? Aan het einde van je werkdag heb je het gevoel dat je heel veel hebt gedaan, maar eigenlijk niet wat je je had voorgenomen. Taken die je voor vandaag gepland had, schuif je weer een dag door. Alle ad-hocvragen van collega's zorgden er vandaag voor dat je vooral bezig was met reageren in de plaats van je te houden aan jouw eigen planning. Allerlei taakjes en e-mails en telefoontjes vulden ongemerkt de middag...
Het hoofd erbij houden
Veel kenniswerkers gaan graag aan de slag. Je gaat liever aan de bak, dan tijd te besteden aan nadenken over werk en het plannen ervan. Zeker als het druk is, voelt het als verspilling van jouw tijd om niet meteen aan de slag te gaan. Terwijl juist dan nadenken over wat je gaat doen zo belangrijk is. Je wilt taken doen, projecten in beweging brengen, mensen bellen en zorgen dat er wat gebeurt. Reflectie voelt dan als een sta-in-de-weg. Het voelt ook lekker om vragen van collega's op te lossen, verschillende taken uit te voeren, mail te beantwoorden en anderen tevreden te stellen. Die dynamiek, zeker in een werkomgeving met de nodige afleidingen, maakt het lastig om de rust te vinden om na te denken over werk of om concentratietaken te doen die een behoorlijke omvang hebben.
Overzicht
Om te kunnen kiezen wat nu het belangrijkste is om te doen, moet je een overzicht hebben over wat je kunt doen. Als jouw bureau bezaait ligt met post-its en notities, jouw mailbox zit vol met ongelezen mails en de voicemaibox van jouw telefoon knapt bijna uit z'n voegen, dan heb je geen overzicht meer om te kunnen kiezen. Zorg voor overzicht en verwerk deze rondslingerende losse taken met een regelmaat die bij jou past. Maar wel iets vaker dan 1 x per week. Tijd is het kostbaarste wat wij hebben, gebruik het dan ook goed en aan de juiste dingen.
10 minuten per dag
Investeer 10 minuten per dag om op koers te blijven:
Start elke dag met maximaal 5 minuten vooruit te kijken op je dag. Wat staat er in je agenda? Zijn er taken die je je voor vandaag hebt voorgenomen? Lukt dat? Is er voldoende tijd voor storingen en ad-hocvragen? En heb je voldoende pauze momenten om op te laden?
Sluit elke dag af met maximaal 5 minuten terug te kijken op je dag. Wat ging goed en wat kon beter. Waar start je morgen mee?
Door besluiten te nemen over wat je niet hebt gedaan en die taken te herzien, ben je veel meer in control dan wanneer je gehaast van je werkplek weggaat en pas 's avonds op de bank de dag mentaal nog eens doorneemt en je daardoor 's nachts slecht slaapt en dus niet uitgerust aan de volgende dag begin
Comments