top of page

Willen Denken Doen


Tijd in jouw agenda

Planningen en lijstjes maken doe ik al jaren. Volgens mij al vanaf mijn middelbare schooltijd. Maar ook echt doen wat er op staat, tja dat is een ander verhaal. Dat ging ook mij niet moeiteloos af, af en toe vind ik dat nog steeds lastig.


Waarom is het nakomen van een planning en een (to do) lijst nu zo moeilijk?

De to do lijst is te lang of bevat onbelangrijke zaken. De planning is niet realistisch.


Maar wat ons nog meer in de weg zit is ons eigen gedrag. We zijn snel afgeleid, nog even die binnenkomende mail beantwoorden, dat telefoontje afhandelen en met het googelen op het internet vind je een interessant artikel dat je eerst nog gaat lezen.


Al met al ben je, voordat de helft van de dag voorbij is, al achter op jouw eigen ambitieuze planning. Dan is je energie al voor een groot gedeelte verbruikt en ben je niet meer gemotiveerd om de planning te halen, want dat gaat toch niet meer lukken vandaag.


Dat wil je uiteraard voorkomen! Maar hoe dan?

  • Begin de dag met je hoofd leeg te schrijven, gewoon op een stuk papier met een pen.

  • Alles wat er ‘rond dwarrelt’ in je hoofd opschrijven zodat deze gedachten niet jouw dag gaan beheersen.

  • Kijk daarna op jouw to do lijst of in jouw planning wat voor deze dag belangrijk is. Kies 3 taken die echt deze dag af moeten.

  • Zorg dat je niet afgeleid wordt, zet je telefoon, teams en mail uit.

  • En actie! Start met de afwikkeling van de 3 gekozen taken.


Als je deze 3 taken afgerond hebt kun je wel kijken waar nog tijd en energie voor over is.


Dit is een praktische tip die mij helpt. Maar wat helpt jou?


Willen - Denken - Doen

Ijsbergmodel McCLelland

Iedereen heeft zijn eigen werkstijl die voortkomt uit zijn/haar eigen drijfveren.


Willen - Denken - Doen

Drijfveren vertellen ons wat we het liefste willen. Waar we naar streven en waar we energie van krijgen. Onze drijfveren zijn onze kern, ze verklaren waarom we zijn zoals we zijn en doen wat we doen.


Twee van mijn dominante drijfveren zijn ‘prestatie’ en ‘onafhankelijkheid’.


Deze drijfveren bepalen waarom ik graag werk zoals ik werk. Geordend, gepland, zelfstandig.

Ik hou van vrijheid, wil graag zelf bepalen waar ik kan gaan en staan. Mijn eigen keuzes maken.


Vanuit mijn drijfveer ‘prestatie’ wil ik mijn doelen halen. Snel en goed mijn plannen uitvoeren. Ik raak gefrustreerd als ik mijn doelstelling niet haal. Hieruit heb ik geleerd realistischer te plannen en gefocust, zonder afleiding te gaan werken.


Drijfveren en werkgeluk

Wist je dat jouw drijfveren bepalend zijn voor jouw werkgeluk? In jouw drijfveren vind jij wat voor jou betekenisvol is en waar jij gelukkig van wordt.

Meer weten over drijfveren en hoe deze jou kunnen helpen in jouw werkgeluk? Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend adviesgesprek.Drijfveren | Doen wat energie geeft


trainingskalender Katrien Eggens Training & Organizing

Комментарии


bottom of page