top of page

11 Tips om jouw werkstress niet mee te nemen op vakantie

Laat jouw werk(stress) buiten de vakantiekoffer

Vakantiekoffer

Tijdens het inpakken van de koffers nog ff de laatste mailtjes beantwoorden, het overdrachtsdocument voor jouw collega aanvullen en nog snel ff wat vergeten laatste zaken via WhatsApp aan je collega's sturen. Wat heerlijk dat je kan multitasken, 2 dingen tegelijk kan doen en dan heerlijk de boel de boel laten en vertrekken naar de vakantiebestemming.


Onderweg kom je er achter dat je toch nog niet met je hoofd in de vakantiestemming zit, maar nog volop aan het nadenken bent over jouw werk. Ondertussen heb je niet alles meegenomen in de koffers wat je graag mee wou nemen en je medereisgenoten klagen over jouw mentale afwezigheid. Hieronder 11 tips om jouw werkstress niet mee te nemen op vakantie!


Tips om jouw werkstress niet mee te nemen op vakantie

Dat kan anders! Hoe ga je nu meer ontspannen op vakantie en neem je jouw werkstress niet mee in jouw koffer.

 • Laat je collega's weten dat je straks vakantie hebt. Dat je bijvoorbeeld alle lopende zaken in de laatste week voor de vakantie afwikkelt. Zet alvast de 'out of office' melding hiervoor aan in je mail.

 • Blok de vakantie ook (vroegtijdig) in jouw agenda. Dan voorkom je dat er afspraken gepland worden terwijl je niet beschikbaar bent.

 • Maak ruimte in jouw agenda om lopende zaken af te wikkelen.

 • Begin in je laatste werkweek niet aan nieuwe dingen. Pas op met de uitspraak: 'Dat doe ik nog wel even'. Kun je dit echt nog waarmaken?

 • Ruim je mailbox op, of nog beter poets 'm leeg.

 • Alle 'CC' mail kun je ongelezen verwijderen. Een 'CC' mail vraagt immers geen actie van jou, is alleen maar 'ter informatie'.

 • Werk je to-do list af.Maak bij elke actie de afweging of deze actie voor jou is, of deze direct kan of dat de actie gepland kan worden na de vakantie. Is de actie niet voor jou, dan delegeer of verwijder je de actie.

 • Lees in de vakantie jouw (werk) mail niet. Voor je het weet meng je je in discussies en ben je weer aan het werk.

 • Spreek met je collega's af dat je tijdens de vakantie elkaar niet mailt of in de 'CC' meeneemt onder het mom van 'het is toch wel handig dat je dit weet bij terugkomst'. Ga daarvoor na de vakantie samen een kop koffie drinken en vertel elkaar wat van belang is, wat er gebeurt is tijdens de afwezigheid etc. Je kan dan ook direct met elkaar afspreken wie wat gaat doen en wat je van elkaar nodig hebt.

 • Neem die boeken die je in de vorige vakantie wilde gaan lezen nu weer mee en ga ze lezen. Laat die vakliteratuur nu eens thuis.

 • En op de laatste dag voor de vakantie zet je je werkmail en agenda op al je mobiele devices uit en je zakelijke Whatsappgroepen op stil.

Zo ga je heerlijk opgeruimd naar je vakantiebestemming en geniet je elke dag van de jouw gegunde vrije dagen!

Comments


bottom of page