top of page

Meer focus door minder afleiding


Focus

Gebeurt het jou ook dat je aan het einde van de dag weer niet af hebt wat je eigenlijk van plan was? Afleiding, de hele dag worden we afgeleid. Door een pop-up van de mail, een telefoongesprek, geluidjes van apps op je smartphone.


Het lijkt onschuldig, maar alle onderbrekingen kunnen aardig wat tijd kosten. Uit een onderzoek van De Universiteit van Californië blijkt dat we in meer dan 80% na een onderbreking onze taak weer oppakken, maar dat dit gemiddeld pas na zo’n 23 minuten gebeurt. Daarnaast zijn we sneller geneigd fouten te maken en meer stress te ervaren als we niet gefocust en zonder onderbrekingen werken. Hoe krijg je nu meer focus door minder afleiding?


Waarom laten we ons dan afleiden?

Iedere keer laten we ons weer afleiden. We vinden het van nature nu eenmaal erg moeilijk om weerstand te beiden aan deze verleidingen. Iedere keer als we Facebook checken, Instagram door scrollen, direct de nieuw binnengekomen mail lezen of een Whatsapp beantwoorden maken onze hersenen een kleine beetje dopamine aan, wat een prettig gevoel geeft.


Met deze 5 tips help ik je om met meer aandacht en focus je dag door te komen


Tip 1 Mobiel op stil

Bovenaan de lijst met afleiders staat de smartphone. We gebruiken onze smartphone meer dan 4 uur per dag. Zet je telefoon op stil als je je moet concentreren.


Tip 2 Notificaties uit

Ook in je smartphone kun je aangeven dat je geen notificaties wilt ontvangen of zien van meldingen in apps. Deze meldingen zijn ‘koopsignalen’! zij zorgen er alleen maar voor dat jij zodra er een rood bolletje zichtbaar wordt, naar de app wordt getrokken om te kijken welk nieuws er is. En weer zijn we afgeleid!


Tip 3 Mail op stil

Je mailbox uitschakelen is geen optie, vaak heb je in je mailprogramma ook jouw agenda en een takenlijst, maar je kan wel alle notificaties zoals geluid en nieuwe mail meldingen uitzetten. Check je mail eens 3 x per dag i.p.v. na elke melding, je bespaart al snel een half uur per dag!


Tip 4 Whatsapp op stil

Met name de discussies in de groepsgesprekken vragen veel aandacht (afleiding) door de meldingen en geluiden. Je kan een groepsgesprek eenvoudig op stil zetten!

Nu denk je waarschijnlijk, alles op stil? Maar hoe ben ik dan nog bereikbaar? Tijdens jouw concentratiewerk wil je niet gestoord worden. Maar je kan niet de gehele dag volop geconcentreerd werken. Zorg dat je tussendoor wel bereikbaar bent, plan tijd tussen 2 concentratie taken in zodat je kan bellen, mail afwikkelen, bij een collega langs kan lopen. En als het echt spoed is, dan mogen ze je storen. Dan kloppen ze maar op je deur, of bellen ze 2x direct achter elkaar, dan laat de niet storen functie namelijk de telefoon wel door.


Tip 5 Maak een braindump

Zorg dat je hoofd leeg is van alle rondzwervende gedachten. Deze blijven jou storen tijdens je werk. Een braindump maak je eenvoudig door alle gedachten op te schrijven. Dan vergeet je ze niet en dat weet jouw brein ook. Zo kun je rustig en gefocust aan het werk.

Kommentare


bottom of page