top of page

Lummelen | even helemaal niks doen


Lummelen

Ouderwets lummelen, 3 voordelen van even helemaal niks doen

Ouderwets? Of juist helemaal van deze tijd!

Even niets. Even los komen van druk zijn, volle agenda’s, veel bezigheden en stress.


Wat ik het mooiste vind aan lummelen, is dat je eindelijk de tijd hebt om stil te staan bij de vragen wie jij bent als persoon en hoe je je leven het liefst zou leven. Heb jij daar ooit over nagedacht?

Luieren, lekker niks doen dat is iets wat wij maar erg lastig vinden. We plannen onze agenda’s vol met werk, sport en vakanties. We zijn zo gewend om maar te blijven rennen, dat er paniek uitbreekt als we even stilstaan en niks doen.


Druk zijn is niet positief, het is vaak een uitkomst van niet goed plannen en te veel dingen doen die niet nodig zijn. Druk zijn levert ook gewoon veel stress op en helpt niet bij productiviteit en creativiteit.


Niets doen

Durf jij hardop te zeggen dat je het rustig hebt? Of dat je even helemaal niets aan het doen bent?


Niets doen lijkt zonde van je tijd maar dat is het niet!

Als we lummelen, gebeurt er juist heel veel in ons lichaam en in onze geest. Je bent onbewust keihard “aan het werk”.


3 voordelen van Lummelen | even helemaal niks doen

Je laad je energieniveau op

Doordat je letterlijk en figuurlijk een adempauze neemt, kom je op adem. Door rustiger te ademen, verlaag je je hartslag en kun je weer opladen. Als je weer bent opgeladen kun je je beter concentreren én krijg je meer gedaan in minder tijd. Je wordt dus effectiever en productiever in dezelfde tijd, daarnaast heb je ook genoten van het niets doen, van de tijd die je hebt geïnvesteerd in jezelf.


Je stimuleert jouw creativiteit

Wanneer krijg jij de beste ideeën? Wanneer kon jij echt buiten de gebaande paden denken? Bij mij gebeurt dat vaak in het weekend, ’s avonds, tijdens vakanties. Net op die momenten dat je niets doet. Je stapt uit het ritme van het werk, weg van de druk van presteren en vergaderen.


Als je uit je dagelijkse ritme stapt krijg je toegang tot een vrije ruimte in jezelf waar je gedachten en antwoorden veel frisser en fantasievoller zijn dan wanneer je heel bewust naar antwoorden zoekt.


Niets doen en uit je dagelijkse omgeving stappen geeft je inzichten of je nog doet wat bij je past, of jij nog energie haalt uit de activiteiten die je doet. Het geeft je de kans om de zaken vanuit een ander perspectief te bekijken.


Je vermindert jouw stressniveau

Bij het niets doen sluit je bewust even alle prikkels buiten.

Telefoon uit en sluit de laptop af. Geen belletjes, appjes en mail. Geen social media. Gewoon even ‘me myself and I’


Plan lummeltijd

Onze agenda’s staan meestal helemaal vol met alles wat moet. Geen ruimte voor reflectie of een adempauze. Gelukkig kun je lummeltijd ook plannen.

  • Plan een (half) dagje vrij en gebruik deze dan niet om achterstanden weg te werken…

  • Plan na iedere afspraak 15 minuten om je hoofd leeg te maken. Maak een ommetje, ga naar buiten en adem en paar keer rustig diep in en uit. Frisse lucht helpt enorm om het energie niveau te verhogen.

  • Ga tijdens de lunch wandelen, kijk bewust om je heen, geniet van de omgeving, de geuren, kleuren en geluiden.


Het gaat niet om tijd maar om aandacht

Trainingskalender Katrien Eggens Training & Organizing

Comments


bottom of page