top of page

Laad je op met Energiegevers en vermijd Energienemers


Laad je op met energiegevers

We hebben allemaal die momenten waarop we wel wat extra energie kunnen gebruiken. Of het nu gaat om een drukke werkdag, een intense sportsessie of gewoon de alledaagse uitdagingen die op ons pad komen, energie is de brandstof die ons helpt om vooruit te komen. Maar wist je dat er mensen en situaties zijn die energie kunnen geven, terwijl anderen je juist energie kunnen kosten?


Energiegevers en energienemers

Energiegevers

Energiegevers zijn als stralende zonnetjes die je dag verlichten. Het zijn de mensen die je positieve vibes bezorgen en je aanmoedigen om het beste uit jezelf te halen. Ze zorgen voor een boost van inspiratie, motivatie en blijdschap. Energiegevers zijn vaak enthousiast, empathisch en ondersteunend. Ze luisteren naar je, moedigen je aan en geven je het gevoel dat je ertoe doet. Door hun aanwezigheid voel je je geïnspireerd en klaar om de wereld te veroveren.


Denk bijvoorbeeld aan die ene vriend(in) die altijd een luisterend oor biedt wanneer je het nodig hebt, die collega die je aanmoedigt om je ideeën naar voren te brengen, of die coach die je blijft motiveren, zelfs als je het even niet ziet zitten. Dit zijn de mensen die je energiereserves aanvullen en je het vertrouwen geven om je doelen te bereiken.


Energienemers

Maar aan de andere kant hebben we ook te maken met energienemers. Dit zijn de mensen of situaties die je energie langzaam maar zeker uitputten. Ze kunnen negatieve gedachten, klachten, kritiek of drama met zich meebrengen. Ze zuigen letterlijk de energie uit de kamer, waardoor je je uitgeput en moedeloos voelt. Energienemers kunnen soms onvermijdelijk zijn, zoals een veeleisende baan of een stressvolle situatie, maar het is belangrijk om je bewust te zijn van hun invloed op je energieniveau.


Het vermijden van energienemers betekent niet dat je negatieve mensen volledig uit je leven moet bannen. Soms kun je niet anders dan met hen omgaan. Het gaat erom dat je jezelf beschermt en je energie bewaakt. Stel grenzen, beperk je blootstelling aan negativiteit en omring jezelf zoveel mogelijk met positieve mensen en omgevingen. Je verdient het om energie te ontvangen in plaats van te verliezen!


Tips voor meer energie

Hoe kun je energiegevers aantrekken en energienemers vermijden? Hier zijn een paar tips:

  1. Kies je gezelschap zorgvuldig: Breng tijd door met mensen die je energie geven, die je inspireren en positiviteit brengen in je leven.

  2. Omring jezelf met positiviteit: Creëer een omgeving die je energie versterkt. Dit kan zijn door inspirerende boeken te lezen, naar opbeurende muziek te luisteren of jezelf bloot te stellen aan motiverende content.

  3. Wees je bewust van je eigen energie: Let op hoe je je voelt na interactie met bepaalde mensen of situaties. Voel je je opgeladen of uitgeput? Pas je sociale interacties aan op basis van deze inzichten.

  4. Bescherm je energie: Leer nee te zeggen tegen verplichtingen of situaties die je negatieve energie bezorgen. Prioriteer je eigen welzijn en energieniveau.

  5. Zorg voor jezelf: Neem de tijd voor self-care activiteiten die je energie en vreugde brengen. Dit kan variëren van meditatie en lichaamsbeweging tot het genieten van hobby's en quality time met geliefden.

Jij hebt de controle over jouw energie. Omring jezelf met energiegevers, vermijd energienemers en vul je leven met positiviteit. Laad jezelf op en straal als nooit tevoren!Commentaires


bottom of page