top of page

Een volle agenda? Super! | Hoe krijg je meer tijd voor jezelf


De tijd bestaat alleen maar omdat anders alles tegelijk zou gebeuren Katrien Eggens Training & Organizing


Wat is het toch heerlijk om een volle agenda te hebben! Of niet dan?

Ik hoor je denken; jij zegt toch altijd dat je ruimte in je agenda moet houden, ruimte om adem te halen en onverwachte zaken te kunnen opvangen?


Hoe krijg je meer tijd voor jezelf?

Als jij van hot naar her rent omdat jouw agenda overvol is en je ’s avonds uitgeblust op de bank ploft, dan gaat het niet goed. Maar als jouw agenda vol staat met mooie zinvolle zaken, dan is dat toch super fijn? Daar krijg je toch energie van? Dan kun je genieten van jouw volle agenda.


Vraag een willekeurige collega of vriend hoe het met ze gaat en je krijgt waarschijnlijk te horen ‘druk’. Veel mensen zeggen dat ze het druk hebben en er zijn verschillende redenen waarom dit gezegd wordt.


Het is waar dat veel mensen vaak zeggen dat ze het druk hebben, en er kunnen verschillende redenen zijn waarom dit gebeurt:


1. Sociale norm en beleefdheid: In veel culturen wordt het als beleefd beschouwd om te laten zien dat je hard werkt en veel taken hebt om uit te voeren. Zeggen dat je druk bent, kan gezien worden als een manier om respect te tonen voor anderen en te laten zien dat je serieus met je verantwoordelijkheden omgaat.


2. Tijdperk van constante connectiviteit: Met technologie en mobiele apparaten zijn mensen tegenwoordig bijna altijd bereikbaar en worden ze vaak geconfronteerd met een constante stroom van berichten en taken. Dit kan een gevoel van voortdurende druk veroorzaken, zelfs als ze niet letterlijk altijd bezig zijn.


3. Toenemende verwachtingen: De moderne samenleving legt vaak hoge verwachtingen op aan individuen, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Deze verwachtingen kunnen bijdragen aan een gevoel van druk om aan deze normen te voldoen.


4. Perceptie van productiviteit: Sommige mensen kunnen het gevoel hebben dat als ze zeggen dat ze het druk hebben, het aantoont dat ze hard werken en productief zijn. Het kan een manier zijn om hun waarde en toewijding aan hun werk of taken te tonen.


5. Echte drukte: Natuurlijk zijn er ook situaties waarin mensen daadwerkelijk een overweldigende hoeveelheid werk of verplichtingen hebben. Dit kan voorkomen op het werk, in het gezinsleven of door andere persoonlijke omstandigheden.


Hoewel mensen vaak zeggen dat ze het druk hebben, betekent dit niet altijd dat ze ook productief zijn. Soms kan het ook een uiting zijn van inefficiëntie, slecht timemanagement of een gebrek aan duidelijke prioriteiten. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen werk en ontspanning en tijd te maken voor jezelf, ongeacht hoe druk je leven ook lijkt te zijn.


Een volle agenda | hoe plan je voldoende tijd voor jezelf?


Hoe krijg je meer tijd voor jezelf en wat kun je doen om deze drukte te verminderen en een gezondere balans te vinden:


🌟Prioriteiten stellen: Identificeer wat echt belangrijk voor je is en focus je energie op die aspecten van je leven. Laat de rest los of zoek manieren om het te delegeren.


🌟Tijd voor jezelf: Reserveer dagelijks wat tijd voor jezelf en ontspanning. Of het nu gaat om meditatie, wandelen, lezen of gewoon even niets doen, dit helpt je om te herstellen van de dagelijkse drukte.


🌟Technologie beperken: Probeer je schermtijd te verminderen en stel grenzen aan het gebruik van sociale media. Geef jezelf tijd en ruimte om te ontsnappen aan de digitale wereld.


🌟Sociale steun: Praat met vrienden, familie of een professional als je het gevoel hebt dat je overweldigd wordt. Het delen van je gevoelens kan helpen om de drukte te verminderen en een gevoel van verbondenheid te creëren.


🌟Leer nee te zeggen: Wees niet bang om af en toe nee te zeggen tegen extra verantwoordelijkheden als je voelt dat het te veel wordt.


🌟Werkgevers betrokkenheid: Werkgevers kunnen een rol spelen door een gezonde werkcultuur te bevorderen, waarin werknemers worden aangemoedigd om pauzes te nemen en een goede werk-privébalans te behouden.


Het is belangrijk dat we erkennen dat het gevoel van voortdurende drukte geen onvermijdelijk onderdeel van het moderne leven hoeft te zijn. Door bewuste keuzes te maken en onze mentaliteit te veranderen, kunnen we een gezondere levensstijl bereiken. Het is tijd om te ontsnappen aan de cultuur van drukte en te streven naar een evenwichtiger en gelukkiger leven. Plan dus regelmatig een afspraak met jezelf in jouw agenda. Een afspraak om te reflecteren, te wandelen of te lummelen.


Geniet van jouw volle en ontspannen agenda!

Comments


bottom of page