top of page

Een handleiding van jezelf

Introvert of extravert? Hoe werk jij het beste? Kies jouw manier van werken aan de hand van jouw persoonlijkheid en gedragsstijl. Wil jij ontdekken wat het beste bij jou past? Ik kan voor jou een handleiding van jezelf verzorgen.


Een handleiding van jezelf


Wie ben jij

De één vindt het fantastisch om in een groep te werken, de ander liever vanuit een stille kantoorruimte of thuiswerkplek. De manier die voor jou het beste werkt, zegt veel over jouw persoonlijkheid.


Introverte persoonlijkheid

De introverte mens haalt energie uit een tijdje op zichzelf te zijn, even weg van de drukte van collega’s en sociale ontmoetingen. Hij geeft de voorkeur aan 1 op 1 contact. Een introvert persoon werkt graag alleen of samen in kleine groepen. Dit is rustiger, dan kun je beter nadenken, en krijg je vaak meer ruimte.

Extraverte persoonlijkheid

De extraverte mens haalt energie uit interactie met anderen. Een kenmerk van een extravert persoon is dat hij snel handelt, vaak nog voordat er over nagedacht is. Hij heeft een hoog tempo in handelen en denken. Een extravert persoon zoekt voor ontspanning graag contact met anderen. Te lang alleen zijn, daarin verliest deze persoon zijn energie.


Een beperkte, zwart-witte benadering misschien, maar wel een eenvoudige manier om te kijken hoe jij jouw manier van werken productiever kan maken. Als jij weet of jij introvert of extravert bent kun jij jouw beste werkomgeving zoeken en ga je beter samenwerken met anderen. Vooral als je ook de persoonlijkheid van de ander herkent en erkent.

Twijfel je nu of je een extravert of een introvert persoon bent of iets ertussenin, doe dan onze gedragsstijlenanalyse van DISC. Deze gedragsstijlenanalyse gaat veel verder dan alleen introvert en extravert, of het krijgen van een kleurtje. Je krijgt, zoals één van mijn coachees aangaf, ‘een handleiding van jezelf’. (Lees hier meer over DISC)


Introvert | tips om effectief te werken

Werk in een rustige omgeving

  • In grote groepen werken, kost jou veel energie en daar ben jij snel afgeleid.

  • Zoek op kantoor een rustige kamer, een stiltewerkplek of een vergaderruimte. Werk je thuis, dan maak je afspraken met jouw huisgenoten over jouw manier van werken.

  • Gebruik in een onrustige rumoerige omgeving een noice cancelling hoofdtelefoon, hiermee reduceer je het geluid in je omgeving. Maak wel afspraken met jouw collega’s waarom en wanneer je deze gebruikt.

  • Situeer jouw werkplek zo dat je een rustig uitzicht hebt. Een rustige wand, gericht op een raam. Niet gericht op de (rommelige) bureaus van jouw extraverte collega’s.

  • Vergeet niet om contact met je collega’s te houden, je hebt elkaar nodig in de samenwerking.

  • Deel met jouw collega’s waar jij het beste en het productiefste werkt. Gedeeld begrip bevordert de samenwerking.

Concentratie werk | ‘Deep work’

Het grootste deel van onze tijd zijn we bezig met zogeheten shallow work, zoals mails en telefoontjes beantwoorden en vergaderingen bijwonen. Oppervlakkig werk, waarbij we continu reageren op onze omgeving. Jij als introvert persoon bent kei-goed in concentratie werk – ‘deep work’. Benut deze kracht en zet je vooral in op klussen waar veel concentratie werk voor nodig is. Jouw extraverte collega’s zullen je dankbaar zijn.


Vergaderingen, meetings, bijeenkomsten

Misschien vind je alle bijeenkomsten vergaderingen etc. verschrikkelijk. Vooral als het grote groepen zijn. Je ontkomt er meestal niet aan, vervul gewoon jouw rol in deze meetings.

Focus je daarnaast op bila’s of 1 op 1 meetings en haal hier je energie uit en de belangrijke aspecten die gelden voor jouw rol en functie.

Gebruik jouw kracht. Als introvert persoon kun jij namelijk heel goed luisteren en reflecteren, ook in een groep.


Extravert | tips om effectief te werken

Werkomgeving

Een stille werkruimte zorgt ervoor dat jij minder creatief bent. Jij hebt jouw collega’s nodig voor inspiratie en creativiteit, maar ook tegen verveling.

Neem regelmatig tijd om een wandeling te maken, koffie te drinken met een collega, of werk met muziek op de achtergrond. Zoek jouw ideale werkplek op, dat kan op kantoor zijn, maar ook thuis, op een flexplek bij een ander bedrijf of in een business centre. Nieuwe contacten maken, netwerken is belangrijk voor jou en geven je energie.


Volle agenda

Het geeft jou energie als je ziet dat jouw agenda vol staat met taken en afspraken. Vooral kleine korte taken en veel afspraken. Geen lange perioden van concentratiewerk, dan zakt jouw kracht volledig weg. Heb je grote taken te vervullen, knip ze dan in kleinere stukken en plan ze over een langere periode.

Maak een mooie mix tussen takenwerk en netwerk.

Zorg wel dat je ‘adem’ pauze in je agenda houdt, want al krijg je energie van veel afspraken, ook jouw brein en lichaam is rust nodig.


Introvert of Extravert | hoe werk jij het beste?

Elke gedragsstijl vraagt een andere aanpak. Effectief werken voor een introvert persoon werkt anders dan effectief werken voor een extravert persoon.

Wat belangrijk is dat je de gedragsstijl, en of dit nu introvert of extravert is, kunt gebruiken om effectiever te werken. Als je je eigen stijl en die van een maar herkent en erkent. En daarbij ontkom je er niet aan dat je af en toe toch buiten je comfortzone treedt en dingen gaat doen die niet passen bij je gedragsstijl, maar wel nodig zijn voor samenwerking en het uiteindelijke eindresultaat. En dat is niet erg, help elkaar hierbij.


Als team heb je baat bij de verschillen, je vult elkaar aan en je kan juist die taken doen die jou energie geven en waar jij in je kracht staat.


Een handleiding van jezelf

Wil je meer tips om effectiever te werken, die voor iedereen toepasbaar zijn? Of wil je jouw ‘eigen handleiding’ ontvangen op basis van de DISC gedragsanalyse? Neem gerust contact met mij op.

Comments


bottom of page