TraineeprogrammaMet een goed traineeprogramma bind je high potentials aan je organisatie, laat je deze young professionals floreren en daardoor maakt hun carrière een vliegende start.


Voor mij als generatie X, of zelfs door sommigen als babyboomer genoemd, afhankelijk welke generatie-indeling je hanteert, is het alweer een tijd geleden dat ik zelf een trainee-programma mocht volgen. In 1990 om precies te zijn bij Nutricia, toen nog bekend van Chocomel, Fristi, Nutroma, Olvarit en Almiron. Er ging een droom in vervulling als afgestudeerd historica, na twee korte baantjes mogen werken bij zo’n mooi bedrijf. Dat stond op mijn verlanglijstje en het lukte het ook nog. Ik begon in sales en kreeg als eerste zelfstandige opdracht het bezoeken van niet-bezoekwaardige adressen. Ik kwam er al snel achter waarom die niet-bezoekwaardig waren, maar na lang volhouden lukte het toch om wat mini-pakjes Chocomel en Fristi aan campingwinkels te verkopen….


Voordat we als trainees aan het echte werk begonnen, werden we toevertrouwd aan onze ervaren collega’s in de buitendienst. Zij leerden ons de kneepjes van het vak. Er waren ook regelmatig bijeenkomsten over allerhande verschillende onderwerpen, ik weet niet meer of we het een echt traineeprogramma noemden, maar dat was het wel. Heineken had ook een dergelijk programma en met de jonge talenten van beide bedrijven samen werden ook bijeenkomsten georganiseerd.


Mijn man Thijs kreeg bij General Electric Plastics wel een volledig traineeprogramma met ook rotaties langs verschillende afdelingen. Uit die tijd zijn mij met name de verhalen van legendarische avonden nà het officiële programma bijgebleven.


Traineeprogramma’s zijn ook nu nog hot. Young Potentials zijn er gek op; je kunt op een mooie manier verschillende afdelingen of soms zelfs organisaties uitproberen om er achter te komen wat het best bij jou past. Maar belangrijker nog je wordt in sneltreinvaart bijgeschoold op je vaardigheden en op je competenties.


Zeker als je vers van de universiteit komt, heb je dat eigenlijk nog nooit gehad. Mijn oudste zoon zei tijdens een wandeling nog weer eens dat hij zoveel heeft gehad aan de online training van Katrien, hoe hij zijn mailbox kan inrichten. Hij is daar in zijn nieuwe baan meteen mee begonnen en het geeft hem veel rust en overzicht. Dat is maar een klein voorbeeld.


Het ‘programma’ bij Nutricia was in mijn tijd vooral inhoudelijk ingericht, de trainingen over verkoopgesprekken en onderhandelen etc. werden daarna jaarlijks voor het hele team georganiseerd.


Wij denken dat het een mix zou moeten zijn. Specifiek inhoudelijk over wat er belangrijk is in jullie branche en bij jullie organisatie dat kan het bedrijf prima zelf. Over persoonlijk leiderschap, communicatie en effectiviteit dat moet je aan de vakmensen over laten. Wij hebben er ruime ervaring mee. We kunnen het programma helemaal op maat maken voor uw organisatie. Maar het zal altijd gebaseerd zijn op de drie pijlers:

  1. Persoonlijk Leiderschap (Covey)

  2. Persoonlijke Communicatie (Disc)

  3. Persoonlijke Effecitiviteit

Ook is het goed om een buddy-systeem op te zetten. Laat een young professional samen met een meer ervaren collega optrekken, ze kunnen zoveel van elkaar leren. De één neemt state of the art kennis mee van zijn vakgebied, de ander kent het klappen van de zweep. Op deze manier wordt het voor de trainee heel makkelijk om in zijn of haar ogen misschien voor de hand liggende ‘domme’ vragen te stellen, maar waar ze toch echt het antwoord niet op (kunnen) weten.


In onze ogen bestaan er trouwens geen domme vragen! Blijf je ontwikkelen, blijf je verwonderen en durf te vragen.


Vind hier meer informatie over ons trainee- & talentprogramma.


Wilt u weten wat Wolbers & Wolbers voor uw organisatie kan betekenen, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.


info@wolbersenwolbers.nl

Sonja Jaarsma 06 55 98 03 88

Katrien Eggens 06 14 64 69 95

6 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven
  • Instagram
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon

© 2021 Katrien Eggens Training & Organizing