top of page

Informatie overvloed


Informatieovervloed

Mailtjes, appjes, sociale media, je krijgt dagelijks zoveel informatie te verwerken dat het je het overzicht kwijt raakt. 

In 2018 had 28 procent van de werknemers last van informatie overvloed. Een stijging van 3% ten opzicht van 2014. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2018, een onderzoek van CBS en TNO.


Informatie overvloed | Symptomen en hoe te handelen

Burn-out klachten

Medewerkers die last hebben van informatie overvloed, zijn in de enquête óók minder tevreden over hun algehele arbeidsomstandigheden, ze overwegen vaker om een nieuwe baan te zoeken of zijn daar al naar op zoek. Ook zijn er meer burn-outklachten bij mensen die last hebben van informatieovervloed. Als je toch al niet lekker in je vel zit, kun je ook meer moeite hebben met het verwerken van informatie. Veel is dan al snel té veel.


Filteren van informatie

Informatie overvloed is echt niet nieuw en alleen van deze tijd. Net als met het lezen van boeken geldt het ook voor alle nieuwsberichten, appjes en honderden mailtjes dat je niet alles hoeft te lezen. Wij kunnen heel goed filteren, de technologieën helpen ons daar ook nog eens bij. Daarnaast zijn organisatie afspraken op het gebied van informatie voorziening en verspreiding onontbeerlijk.


Gedrag & Technologie

Het belangrijkste en dan ook het moeilijkste, is het gedrag van mensen. Ons gedrag, hoe gaan wij om met deze informatie overvloed. Wij willen toch niets missen? Wij willen toch graag alles weten, overal over mee kunnen praten?

Hoe filter je dan de juiste informatie, hoe laat je de technologie voor jou werken zodat je de juiste informatie ontvangt zonder dat je wordt overspoeld. Hoe zorg jij ervoor dat jij meer rust in jouw hoofd en overzicht krijgt en houdt in jouw werk. Hoe laat je los, krijg je vertrouwen dat je echt wel de juiste informatie ontvangt.

Omarm de beschikbare technologie en laat deze voor je werken. We zijn een kei op ons vakgebied, maar kennen de systemen die ons ondersteunen onvoldoende om daar effectief mee te kunnen werken.


Meer grip op jouw werk

Ik help jou graag om meer rust en overzicht in je werk en in je hoofd te krijgen, een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld. Hoe je beter gebruik kan maken van de technologie. Iedereen wil toch gewoon lekker werken!


Ervaringen

Hieronder een aantal quotes van mensen die ik onlangs heb mogen begeleiden.

'Goede tips om minder stress te ervaren op het werk.' | 'Katrien weet op een zeer plezierige en analytische wijze je veel handigheden snel aan te leren; hetgeen je meer overzicht en rust geeft en administratietijd scheelt!' | 'Met simpele wijzigingen in mijn handelen ervaar ik ruimte en daarmee overzicht en rust. Dit heb ik met name in de 1 op 1 sessie geleerd.'

Comments


bottom of page